Wouter van der Wal

Wouter van der Wal, sinds maart 2019 dirigent van Advendo, is op een breed vlak werkzaam in de muziek. Na het behalen van zijn bachelor Compositie Muziek- en Studioproductie (CMS) aan het Prins Claus Conservatorium en master Compositie in Context aan de HKU heeft hij zich toegelegd op het componeren, arrangeren en produceren van muziek voor Eye Like Music Productions. Uitvoerend is hij als dirigent betrokken bij opleidingsorkesten in Munnekezijl, Doezum en Grootegast en gospelkoor Sjema uit Enumatil. Ook heeft hij als componist en arrangeur gewerkt voor het theatergezelschap TEATUR.

Hij begon zijn muzikale carriere al op jonge leeftijd bij de plaatselijke muziekvereniging in Lauwerzijl/Munnekezijl. Hij volgde bij de muziekschool Westerkwartier lessen bij verschillende docenten. Naast het leren bespelen van een blaasinstrument raakte hij in zijn tienertijd steeds meer geinteresseerd in andere instrumenten en leerde de gitaar en de piano bespelen. In deze periode begon hij popmuziek te schrijven voor de schoolband en betrad daarmee het podium op school maar ook daarbuiten.

De creërende kant van de muziek trok steeds meer aan hem waarop hij besloot zich aan te melden voor het conservatorium. Aanvankelijk begon hij zijn studie als songwriter maar naarmate de jaren vorderden begon hij steeds meer uitstapjes te maken naar meer klassiek geörienteerde composities. Ook het componeren voor harmonie, fanfare en brassband kreeg steeds meer zijn interesse.

Tijdens zijn masterperiode ontwikkelde Wouter zijn autonome stijl verder en begon werk te schrijven voor ensembles op bijzondere locaties en werk zonder vast metrum. Het was in deze periode dat hij werd gevraagd voor composities bij de animatie films van Bereslim en startte hij met het dirigeren van jeugdorkesten.

Inmiddels is Wouter verantwoordelijk voor 11 animaties films van Bereslim, heeft hij als componist en arrangeur gewerkt voor regionale artiesten, muziekverenigingen en theatergezelschappen en dirigeert hij naast CMV Advendo nog drie jeugdorkesten en een koor waarmee hij al enige successen heeft geboekt.